Niepozorna, ale zdrowa – kasza gryczana

Kaszę gryczaną wytwarza się z nasion gryki, niewielkiej rośliny wywodzącej się a Azji, gdzie uprawia się ją od ponad 4000 tysięcy lat. Do Europy, w tym Polski gryka przywędrowała z plemionami tatarskimi i mongolskimi i szybko rozprzestrzeniła się szczególnie na obszarach Europy Środkowej.

Dlaczego kasza gryczana jest tak wartościowa?

Kasza gryczana jest niezwykle bogata w składniki odżywcze. Zawiera kilkanaście procent wysokiej jakości białka. Białko to zbliżone jest profilem do białek roślin strączkowych, w związku z tym przyswaja się znacznie lepiej niż chociażby białko pochodzące ze zbóż. Co ważne kasza gryczana jest całkowicie bezglutenowa, dzięki czemu może być spożywana przez osoby chore na celiakię oraz cierpiące na alergię i nietolerancję na gluten. Kasza gryczana zawiera sporo błonnika, który pozytywnie wpływa na procesy trawienne oraz poziom sytości, ułatwiając tym samym utrzymanie szczupłej sylwetki. Błonnik przyczynia się również do obniżenia poziomu cholesterolu, a więc również i ryzyka zawału serca. Kasza gryczana jest jednym z produktów najbogatszy w magnez, ale zawiera również takie rzadkie pierwiastki jak bor czy platyna. Stanowi również źródło witamin z grupy B oraz kwasu foliowego a także flawonoidów, tanin czy fitosteroli.

Dobry wpływa na serce…

Substancje zawarte w gryce zapobiegają chorobom serca, ponieważ zmniejszają ryzyko wystąpienia stanów zapalnych oraz obniżają poziom cholesterolu. Dodatkowo regularne spożywanie gryki poprawia profil lipidowy, zwiększa się bowiem ilość cholesterolu HDL, a zmniejsza LDL. Wysoka zawartość błonnika sprzyja obniżeniu ciśnienia krwi oraz poziomu cholesterolu. Dodatkowo obecne w kaszy gryczanej przeciwutleniacze chronią układ krwionośny.

Zapobieganie nowotworom…

Związki fenolowe oraz przeciwutleniacze wspomagają również organizm w obronie przed nowotworami. Wspierają one także pracę układu pokarmowego, w tym wątroby oraz mózgu. Przyjmuje się, że antyoksydanty, redukując poziom stresu oksydacyjnego zapobiegają uszkodzeniom DNA oraz stanom zapalnym, które są uważane za jedne z głównych przyczyn powstawania nowotworów.

Łatwo dostępne białko dobrej jakości…

Kasza gryczana zawiera białko o bardzo dobrym profilu aminokwasów – jest ich aż 12. To więcej niż zawierają chociażby zboża – kukurydza, pszenica, ryż itd. Jest to ważna informacja szczególnie dla wegan i wegetarian, którzy potrzebują alternatywnych źródeł białek, szczególnie egzogennych.

Płaski brzuszek…

Kasza gryczana wspomaga proces odchudzania. Duża ilość błonnika zapewnia sytość na długi okres czasu oraz usprawnia procesy trawienne. Błonnik nie tylko chroni przed otyłością, ale również przed infekcjami oraz nowotworami układu pokarmowego.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *